Samtliga växttyper omfattas, kategorityp framgår i beskrivningen
En del är s.k. “Medelhavsväxter”, med torra varma somrar och fuktiga milda vintrar. Andra är från varmtempererade eller subtropiska regioner, med relativ jämn fuktighet/nederbörd året runt.
Kännetecknande för samtliga växter är att de härstammar från områden med liknade temperaturvariationer: På sommaren mellan ca 20 och 30 plusgrader och på vintern mellan ca 0 och 10 plusgrader, med tillfälliga frostperioder ned mot ca 10 minusgrader eller lägre.
Växterna är indelade efter sitt ursprung i områdena kring:
- Medelhavsregionen
- Kalifornien/södra och västra USA och norra Mexico
- Chile, Argentina m. fl. i sydamerika
- Sydafrika m fl. i södra Afrika
- södra Australien, Tasmanien och Nya Zeeland
- Japan och södra Kina, Himalaya och delar av mellersta östern; Iran, Irak, Afghanistan m. fl.
Användningsområdet i Sverige är framförallt som “terrassväxter” i kruka. Dessa kan stå utomhus flera månader på sommarhalvåret men behöver normalt tas in på vintern, i växthus, uterum eller dylikt.
Vissa av de härdigare växterna som innefattas under kategorin “halvhärdiga exoter”, kan med lämpligt odlingsläge och vinterskydd, odlas i de mest gynnsamma odlingslägena i Sverige. Frilandsodling av dessa osäkert härdiga växter, bör dock betraktas som försöksodling eftersom liten erfarenhet finns från odling i Sverige. Risk för nedfrysning är stor vid onormalt kalla vintrar i kombination med utebliven skyddstäckning.
|